Türkiye’nin En Büyük Camileri

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK CAMİLERİ

İslam dinine ait olan ve Müslümanların ibadet yeri olarak adlandırılan camiler…

İslamiyet’e göre yılda iki kez yaşanan bayramların başlangıcını temsil eden namaz ibadetinin toplu olarak kılınabilmesi için inşa edilen ibadethanelere cami adı verilmektedir. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde bulunan bu mabetler ibadet edilmek veya incelenmek üzere yıl içerisinde sıklıkla ziyaret edilen mekânlar arasına girmektedir. Cami kelimesi, Arapçadan Türk diline geçen “Cem” yani toplanma ve bir araya gelme kökünden gelmektedir.

Gün içerisinde 5 vakit kılınması farz olan namaz için Müslümanları camiye çağıran ezanı simgeleyen, eski tarihte teknoloji olmadığından üstüne çıkılarak ezan okunmasına olanak sağlayan uzun minareler ve mimari bütünlükte kubbelerden oluşan bu camiler mimariye merakı olan insanlar ve Müslümanlar tarafından oldukça ilgi çekmiştir.

Tarihte adı sıklıkla duyulan ünlü mimarlar tarafından da yapılan bu camilerin kapasite olarak en büyükleri, uzun yıllar ayakta kalmayı başarmış en eski olanları ve mimari açıdan en güzelleri listelenmektedir. Biz de bu yazımızda bu listelerden kapasite bakımından ülkemizdeki en büyük camileri araştırarak sizler için derledik.

Ülkemizde bulunan bu camileri incelerken yeryüzünün tamamı üzerinden araştırdığımız Dünyanın en büyük camileri konulu yazımıza da bağlantıdan göz atabilirsiniz. Listemizde ilk sırayı alan ülkemizdeki en büyük cami, İstanbul’da bulunan Çamlıca Camii’dir. Peki Türkiye’nin en büyük camilerinin özellikleri nelerdir? Bu camiler hangi şehirlerde bulunmaktadır?

Tüm bu soruların yanıtlarını bulacağımız yazımızı sizler için derledik. İşte Türkiye’nin en büyük camileri

1.Çamlıca Camii – İSTANBUL

2019 yılında yapımı tamamlanan 63 bin kişilik Çamlıca Camii, 6 adet minareden oluşuyor. Dünyanın en büyük camilerinin arasına girmeyi başaran cami, ülkemizin en büyük camisidir. Eskiden İstanbul Çamlıca Tepesi’nde bulunan TV ve radyo antenlerinin oluşturduğu kötü görüntü ortadan kaldırılarak yerine inşa edilen camiinin kubbesinin 34 metrelik çapı İstanbul’u simgelemektedir.
72 milleti sembolize eden iç yüksekliği 72 metre yüksekliğindedir. Kubbe iç kısmına yazılan Allah’ın 16 ismi ise 16 Türk devletine hitaben yazılmıştır. İçerisinde ayrıca müze, sanat galerisi, kütüphane, büyük bir konferans salonu, 8 sanat atölyesi bulunmaktadır.

2.Sabancı Merkez Camii – ADANA

Adana’nın Reşat bey semti içerisinde Merkez Parkı ve Seyhan Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır. 1998 yılında hizmete açılan cami, 28.500 kişilik kapasitesi ile Orta Doğu’nun en büyük camilerinden biri olarak kabul edilir. 99 metre yüksekliğindeki 6 adet minaresi ile Adana’nın hemen her yerinden gözükerek şehrin sembolü haline gelmiştir. Minare yüksekliğinin 99 metre olması Allah’ın (c.c.) 99 güzel ismine karşılık olarak yapılmıştır. Cami avlusundaki 40 adet pencere, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olduğu yaşa ve 40 rekât namaza karşılık olarak yapılmıştır. Ana kubbe çapının 32 metre olması ise 32 farzı simgelemek üzere yapılmıştır.

3.Kocatepe Camii – ANKARA

Ankara’nın Kocatepe semtinde bulunan camiinin yapımına 1967 yılında başlanılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 20 yıl sonra 1987 yılında tamamlanmıştır. Kocatepe Camii’nin kapasitesi 24 bin kişiliktir. Açılışını Turgut ÖZAL’ ın yaptığı Kocatepe Camii’nin 88 metre uzunluğunda 4 adet minaresi bulunmaktadır. Bu minarelere hem merdiven hem de asansör ile çıkılabilmektedir. Anıtkabir ve Atakule gibi başkentin sembol yapılarından biri haline gelmiştir. 1 adet taç kapısı 4 adet ise yan kapısı bulunmaktadır.

Şehrin merkezi konumunda bulunan cami, Ankara’nın birçok yerinden görülebilmektedir. Çamlıca Camii’ndeki gibi harika ışıklandırması ise akşam saatlerinde de göz kamaştırmaktadır. Ayrıca caminin alt bölümünde konferans salonu, kütüphane, otopark, alışveriş mağazası ve idari bazı birimler de bulunmaktadır.

4.Süleymaniye Camii – İSTANBUL

İstanbul’da bulunan Türkiye’nin en büyük dördüncü camisi Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1557 yılında Osmanlı’nın ünlü mimarı Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak adlandırılan 20 bin kişilik Süleymaniye Camii, 4 adet minareden oluşmaktadır. Bu minarelerinin 2 tanesi 3 er şerefeli ve 76 metre yüksekliğinde, diğer 2 minare ise 2 şer şerefeli ve 56 metre yüksekliğindedir.

Minare sayısının 4 olması, İstanbul’un fethinden sonra tahta geçen dördüncü padişahı simgelemektedir. Minareler üzerinde bulunan toplam 10 adet bulunan şerefelerin sayısı ise Kanuni Sultan Süleyman’ın onuncu Osmanlı Padişahı olduğunu temsil etmektedir.

5.Ayasofya Camii – İSTANBUL

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan 18 bin kişilik cami hem Hristiyan dünyası hem de İslam dünyası için kutsal yer olarak nitelendirilmektedir. Geçmişten bugüne adından sıklıkla söz edilen Ayasofya Camii, 537 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye dönüştürülmüştür. Daha sonra 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk döneminde Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye dönüştürülen Ayasofya, 2020 yılında müze kimliği iptal edilerek tekrardan cami olarak hizmete açılmıştır.

İnşaatında yaklaşık 10.000 kişinin çalıştığı Ayasofya Camii’nin yapımı için Bizans İmparatoru tarafından bir servet harcandığı belirtilmektedir. Kubbe geçişi ve taşıyıcı sistemi ile mimarlık dünyasında dönüm noktası haline gelmiş diyebiliriz. 40 adedi alt kısmında 64 adedi ise üst kısımda olmak üzere toplam 104 adet sütun bulunmaktadır.

Ayasofya Camii’nin, Fatih Sultan Mehmet tarafından üzerine bir tane daha ahşap minare yapılan fakat günümüze ulaşmayı başaramayan bir minaresi olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise 60 ar metrelik yükseklikte toplam 4 adet minaresi bulunmaktadır.

6.Sultanahmet Camii – İSTANBUL

Türkiye’nin en büyük beşinci camisinden sonra gelen Sultanahmet Camii Ayasofya Camii’nin tam karşısında bulunmaktadır. 10 bin kişi kapasiteli Sultanahmet camisi Türkiye’nin en büyük camileri arasında olma özelliğinin yanında Türkiye’nin ilk 6 minareli camisi olma özelliğini de taşıyor. Bir diğer 6 minareli cami ise listemizin başında bulunan Çamlıca Camii’dir.

Tarihi yarımadada bulunan cami, İstanbul’daki en büyük mimari yapılardan da biridir. Mimari ve sanatsal anlamda onu özel kılan en büyük yanı ise 20 bin adetten fazla İznik çinisi ile süslenmesidir. 1609 yılında dönemin Osmanlı padişahlarından 1.Ahmed tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii, 45 metre yüksekliğinde 6 adet minareden oluşmaktadır.

7.Fatih Camii – İSTANBUL

İstanbul’un adını aldığı Fatih ilçesinde bulunan cami, II. Mehmed tarafından yaptırılmıştır. 10 bin kişi kapasiteli cami külliyesi içerisinde 16 adet medrese, darüşşifa bölümü, misafirhane, aşevi, kütüphane ve hamam bulunmaktadır. 2 şer şerefeli 2 adet minaresi bulunan Fatih Camii, İstanbul’un 7 tepesinden birine inşa edilmiştir.

8.Selimiye Camii – EDİRNE

Osmanlı Devleti döneminin başkenti olan Edirne’de bulunan cami, Sultan II. Selim’in ölümü ardından 1575 yılında ibadete açılmıştır. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ustalık eserim dediği caminin mimari özelliklerinde sırlar günümüzde hala çözülememiştir. Osmanlı mimarisi açısından en önemli eserlerden birisidir. Mimar Sinan tarafından seçilen konumu ise Selimiye Camii’ni Edirne’nin her yerinden görülebiliyor olmasını sağlıyor.

32 metrelik çap ve 49 metrelik yükseklik ile oluşan kubbesi Ayasofya Camii’nin kubbesinden bile daha büyüktür. 3,80 metre çapında ve 71 metre yüksekliğinde 4 adet minaresinde 3 er ayrı şerefe bulunmaktadır. Bu şerefelere çıkmak için her minare içinden 3 ayrı merdiven çıkmaktadır. Bu merdivenlerden yukarı aynı anda çıkmaya başlayan 3 kişinin birbirini görmeden yukarı ulaşacağı belirtilmektedir.1500 lü yıllarda yapılmasına rağmen yapısında en ufak bir hasar bulunmamaktadır.

9.Eminönü Yeni Camii – İSTANBUL

Yeni Camii, diğer bir adı ile Valide Sultan Camii. 1597 yılında temeli atılan ve 1665 yılında ibadete açılan cami, İstanbul’da Galata Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır. Osmanlı ailesi tarafından yaptırılan büyük camilerin sonuncularından olan Eminönü Yeni Camii, 2 minareden oluşmaktadır.

10.Bursa Ulu Camii – BURSA

Bursa ulu camii, Türkiye’de bulunan ulu camilerin arasında en büyük olanıdır. 1. Bayezid tarafından1400 yılında yaptırılan cami, 55 metre genişliğinde 69 metre uzunluğunda dikdörtgen bir yapıdır. 12 ayak sütun üzerine 20 kubbe konularak inşa edilmiştir. Caminin ortasında bulunan kubbenin ise üzeri açıktır. Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş olan caminin iç alanı 3165 m² dir.

 

Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii – RİZE

Türkiye’de bulunan en büyük camiler listemizi sonlandırırken ilginizi çekeceğini düşündüğüm, Rize’nin Güneysu ilçesinde bulunan Kıble Dağı Camii’ni yazıma eklemeden geçemedim.

Karedeniz bölgesinde Kıble Dağı üzerinde bulunan cami, 1130 metre rakım üzerine kurulmuştur. Manzarası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Türkiye’nin En Eski Camisi Nerededir?

Habib-i Neccar Camii – HATAY

Yazımdaki bu güzel mimari eserlerin yanı sıra Türkiye’nin en eski camisini de sona ekliyorum. Hatay’da bulunan Habib-i Neccar Camii, 7. Yüzyılda inşa edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Sınırları içerisinde bulunan en eski cami sıfatını taşımaktadır. Tek minaresi bulunan caminin etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Cami avlusunun içinde 19. Yüzyılda yapılmış bir şadırvan bulunmaktadır.

Son Yazılar

2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir