Apple’ın 2020 iPhone SE 2 modeli şu anda piyasadaki akıllı telefonların arasındakı en iyi fiyat performansa sahip telefonlarından biridir. Mükemmel performansı, şaşırtıcı derecede yetenekli bir kamera ve yıllarca süren yazılım güncellemeleri ile Apple’ın en uygun fiyatlı telefonundan etkilenmemek çok zor.
Apple her zaman fiyatlarıyla eleştirilen bir firma olmuştur. Apple ilk defa fiyat performans canavarı bir akıllı telefonu iPhone SE 2020’i piyasaya sürmüştür. Bir iPhone 6S kullanıcısı olarak aynı tasarımdaki bu telefonu bu özellikleri ile çok beğendiğimi söylemek durumundayım.
2020 yılında bir telefon modelini aynı modelle iki bazen üç model olarak görmek yaygındır. Genelde Artı veya Profesyonel tarafından birleştirilen standart bir model bulacaksınız. Bazende lite olarak gördüğümüz aynı modelden birden fazla model ile markalar karşımıza çıkmaktadır. Anca SE modeli bunlardan hiçbiri değildir.
iPhone SE deki SE Special Edition yani Özel sürüm anlamına gelmektedir. Alabileceğiniz en küçük iPhone modeli olduğu içinde Small Edition’da diyebiliriz.
iPhone SE 2020 özel kılan şey ise Apple’ın en son en hızlı işlemcisi olan A13 Biyonik işlemcisi ile çalışmaktadır. 399$ fiyatlı olan bir telefona Apple iPhone 11 Pro’daki işlemciyi koymak takdir edilesi bir davranıştır.
Tabi tek gelişme işlemci kısmında değil yine iPhone 8’de gördüğümüz ana kamera iPhone SE 2020 modelinde de görmekteyiz fakat A13 biyonik işlemcisi ile çağ atlamış durumdadır. Hem harika bir kamera hem de Apple dünyasının hem de tüm telefonların en hızlısına sahip olacaksınız.
Apple’ın bu cesur hamlesi ile 2020 yılında tüm şirketleri ve biz cesur bir dünya beklemektedir. Bu rekabet ortamı Android piyasasını da kızıştıracağa benziyor.
Tanıdık Bir Ekran
- 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
- 148 g
- 4,7 inç IPS LCD ekran
- Touch ID parmak izi sensörü
- IP67 su ve toz geçirmezlik
- Yıldırım şarj portu
Fark etmiş olduğunuz üzere iPhone SE 2020 tasarımı iPhone 8 ile neredeyse aynıdır. İki cihazın arasındaki farkı anlamanın tek yolu arka paneldeki Apple logosunun yukarıdan ortaya alınmasıdır. iPhone 8 gibi 4.7 inç IPS LCD ekran, dokunmatik özellikli ana sayfa tuşu, IP67 alüminyum kasadır.
Tabi ki günümüzde neredeyse çerçevesiz tasarımlara geçtiğimiz bugünlerde böylesine büyük çerçeveler çoğu kullanıcı tarafından tercih edilmeyecektir. Çerçevesi daha az bir telefon olsa idi efsanevi satış rekorlarını kıracağını düşünüyorum. Bu haliyle de zaten satış rekorları kıracaktır.
Bu telefon en önemli dezavantajı küçük ekranı büyük çerçeveleridir.
Ekran modern OLED ekranlar gibi mükemmel kontrast değerlerine ulaşmıyor. 625 cd/m² (nit) maksimum parlaklık gayet iyi sonuçlar vermektedir.
iPhone 11 Pro’daki FACE ID yerine iPhone SE’de daha önce de denenmiş Touch ID özellikli anasayfa tuşu bulunmaktadır. Touch ID gerçekten çok iyi çalışmaktadır. Çoğu kullanıcı Touch ID’yi Face ID’ye göre daha kullanışlı bulmaktadır. Maske taktığımız bugünlerde parmak izi biyometrik kimlik doğrulaması daha kullanışlı ve hızlıdır.
Burmak izi sensörü çok çok iyi çalışmaktadır. İncelemelerimiz sonucu bir kez dahi başarısız olmamıştır. Ayrıcı uygulama oturum açma ve çevrimçi satın alma gibi özellikler barındırmaktadır. Ana sayfa butonu sadece bir buton değil inanılmaz dokunma hissiyatına sahip bir sensördür. Umarım Android cihaz üreticileri de bu denli iyi titreşim motorlarına sahip tuş üretirler.
iPhone SE’de iPhone 8 gibi kulaklık çıkışı bulunmamaktadır. Bunun yerine cihazın altında hoparlör seti bulunmaktadır. Ortalama kaliteye sahip bir hoparlör sahibi olacaksınız.
Genel olarak, Apple’ın iPhone SE için endüstriyel tasarımı, 2020’de bile etkileyici olmaya devam ediyor. Küçük ekran ve büyük çerçeveler kesinlikle bu noktada modası geçmiş görünüyor, ancak sıkı toleransları ve kaliteli malzemeleri ile en azından biraz telafi ediyor. Bu ifadenin ne kadar klişe olabilmesine rağmen, telefon elinizde iyi hissettiriyor.
Donanım
- Apple A13 Biyonik işlemci
- 3GB RAM
- 64 – 256GB depolama alanı
- 1.821 mAh pil
Öncelikle söylenmesi gereken 399$ fiyatı olan iPhone SE 2020 en hızlı Android telefonundan bile hızlıdır. Apple’ın en son A13 biyonik işlemcisiyle doludur. iPhone SE 2020 iPhone 11 serisi ile aynı işlemciye sahip olduğu için onun kadar hızlı olduğunu gösterir. Bu işlemci ile SE’ye AI özellikli portre modu ve 18W hızlı şarj etme gibi özelliklere erişim sağlar. Ayrıca bu modele en az 4 ya da 5 sene yazılım desteği geleceğini gösterir ki bu da modern bir akıllı telefon tercihinde çok önemli bir etmendir.
iPhone SE çoğunlukla yeni bir işlemciye sahip yeniden yapılmış bir iPhone 8 olduğundan, hala 3GB RAM, 64GB temel depolama alanı ve 1.821 mAh büyüklüğünde bir bataryaya sahiptir. İOS’un mükemmel RAM yönetimi nedeniyle RAM’i hiç bir zaman orun olarak bulmadım. Ancak 64 GB depolama alanı çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Kişisel olarak 16 GB kullanan biri olarak benim için çok sorun olmasa da Spotify’dan çok müzik ve YouTube’dan video indiren kullanıcılar için ekstra 50 dolar harcayacak ve 128 GB’lık modele geçebilirler.
Aşağıdaki videodan Android dünyasının en hızlı telefonundan biri olan Samsung Galaxy S20 Plus’dan çoğu uygulamada nasıl hızlı olduğunu göreceksiniz.
Batarya
- 1.821 mAh
- Maksimum 18W şarj edilebilir (kutuda 5W güç adaptörü )
- Kablosuz şarj etme
Apple’ın A13 Biyonik işlemcisi kuşkusuz iPhone SE’nin iPhone 8’den daha fazla enerji tasarruflu olmasına yardımcı olsa da, günümüz standartlarından küçük bir bataryaya sahip olduğunu inkar etmek zor. 1.821mAh batarya ile gelen iPhone SE iPhone 8 ile aynı bataryaya sahiptir. Bu, birçok modern Android cihazının kapasitesinin yarısından az. Neyse ki, iOS ve yeni işlemci, SE’nin tam bir gün geçmesine yardımcı oluyor.
İPhone SE’nin A13 Biyonik çipi, doğru adaptöre sahipseniz 18W şarjına erişmesini sağlar. 18W‘da oldukça hızlı şarj oluyor. Apple’a göre 30 dakikada% 50 şarj olmaktadır. Bununla birlikte verilen 5W şarj cihazıyla çok daha uzun sürer. 25, 30, 50 ve hatta 65W şarjlı Android telefonlar piyasada bulunmaktayken bu şarj süreleri size uzun gelebilir.
iPhone SE 2020‘deki en mutlu olduğum şey kablosuz şarj özelliğinin gelmesidir. Android cihazlarda ki gibi 30 40W olmasa da iPhone SE’yi şarj pedine koyarak sabaha şarj olmuş halde bulacaksınız.
Harika Kamera
- 12MP arka kamera
- 7MP selfie kamera
- 4K 60 fps’ye kadar arka video
- 1080p 30 fps’ye kadar ön video
- Portre modu
- Gece modu yok
Cep telefonlarında seçim sebeplerin başında tartışmasız en başta kamera kalitesi olmaktadır. iPhoneların tercih edilme sebeplerinin başında hiç kuşkusuz çok kaliteli kameraları gelmektedir.
iPhone Se 2020 modelinde iPhone 8 modelinde kullanılan kamerayı görmekteyiz. SE’nin kamera teknolojisinde üç yıl geride kalacağından endişe edebiliriz. Sonuçta, iPhone 8 ile aynıSE, f / 1.8 diyafram açıklığına ve 28 mm odak uzunluğuna sahip, 26 mm odaktan daha dar olan 12 megapiksel bir lens olan iPhone 8 ile aynı kamera sensörünü kullanıyor. Neyse ki, yazılım ve görüntü sinyali işlemcileri (İSS) kamera kalitesinde büyük bir rol oynar ve vasat bir sensörün bile iyi performans göstermesini sağlayabilir. Bu en çok Google’ın herkesle aynı sensörleri kullanan ancak üstün sonuçlar veren Pixel telefonlarını gösterebiliriz.
İPhone 8 donanımı ile donatılmış olmasına rağmen, iPhone SE, Portre Modu ve Akıllı HDR gibi güçlü A13 Biyonik çip tarafından etkinleştirilen daha gelişmiş fotoğraf özelliklerine sahiptir. Bu özellikler nedeniyle iPhone SE’nin kamera kalitesi iPhone’dan 8’den çok daha üstündür ancak iPhone 11 ve 11 Pro’dan daha düşüktür. Ayrıca ara kamera 4K 60 FPS video çekimi yapabilmektedir.
Kameradaki en önemli güncellemelerden biri portre modunun eklenmesidir. SE, 2D görüntülerdeki derinliği yorumlamak için eğitilen A13’teki nöral çekirdekler sayesinde yapay bulanıklıkla portre çekebilir. Bu özellik yalnızca varsayılan kamera uygulamasında insanlar üzerinde çalışmaktadır.
İPhone SE, iPhone 8’de bulunmayan, yazılım tabanlı bir Portre Modunu da destekleyen sade 7 megapiksel öne bakan bir özçekim kamerasına sahiptir. Öne bakan kamera gayet iyi, muhteşem bir şey değil, ancak FaceTime için yeterince iyi çalışıyor ve iPhone 8’in ön kameralarına göre çok daha iyi fotoğraf çekebilmektedir. iPhone SE, 11 Pro’daki ön kamera ile mevcut daha geniş açıları desteklemiyor ve 11 Pro özçekimleri biraz daha iyi görünüyordu.
iPhone tek ana kamerası gece modunda iPhone 11 ve Pro’ya göre doğal olarak daha kötü performans göstermektedir. Yine de bu fiyattaki bir telefona göre gayet iyi iş çıkarmaktadır.
Aşağıdaki videodan iPhone SE 2020’nin ne kadar iyi iş çıkardığını görebilirsiniz. Kamera için telefon alıyorsanız tonca para verip diğer modeller almanıza gerek yoktur.
iPhone SE 2 (2020) Alınır mı?
Türkiye’de çıkış fiyatı 64GB versiyonu 5.299 ₺ 128 GB versiyonu 5.749₺ ve 256 GB versiyonu 6.599 ₺ dir. Yurtdışında 399$ fiyatı ile çıkan telefon ne yazık ki kur ve vergiler dolasıyla ülkemizde ciddi fiyatlara satılmaktadır.
Yine de rakiplerinin fiyatlarına kıyasla yenilenmiş kasa kalitesi özellikle kırmızı rengi, harika kamerası ve inanılmaz hızı ile kesinlikle almanızı öneririm. Çentikten nefret eden biri olarak benim alacağım tek iPhone diyebilirim. Özellikle en az 4 yıl yazılım desteği 4 sene geçmesine rağmen yavaşlamaması, stabilitesi ve en ufak kasma yaşamadan kullanılabilecek olmasıyla Türkiye şartlarında alınabilinecek en iyi fiyat performansa sahip iPhone’dur.
Geçen yıl çıkan Samsung S10e’nin 4.399₺ fiyatı olduğunu düşününce çok daha hızlı ve çok daha iyi bir kameraya sahip bu telefonu almamak hata olur. Yeni çıkan S20’den bile daha hızlı olduğunu düşününce bu telefon 5.000 ₺ bütçesi olanlar için harika bir seçenektir.
iPhone SE 2 2020 Teknik Özellikleri
Ekran Boyutu: 4.7 inç
Çözünürlük: 750×1334 (HD+) Piksel IPS LCD (326 ppi )
Ekran Tipi: IPS LCD
Yonga Seti: A13 Biyonik çip
Arka Kamera: 12 MP f /1.8 OIS 4K 60 FPS video kayıt
Ön Kamera: 7 MP ƒ/2.2 1080 30 FPS video kayıt
RAM : 3GB
Dahili Depolama: 64GB/ 128GB/ 256GB dahili depolama. Harici depolama yok.
Batarya: 1821 mAh batarya, 15W hızlı şarj kablosuz şarj var
Su ve Toz Dayanıklık: IP67 derecesi (30 dakikaya kadar maksimum 1 metre derinlik)
Ölçüleri: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
Ağırlık: 148 g
İşletim Sistemi: iOS 13
Renk Seçenekleri: Beyaz, Siyah, Kırmızı